zondag 4 februari 2007

Zalmpakketjes

Me beste vriend was afgelopen week jarig. En omdat hij niet van cadeaus houd moest ik wat verzinnen .Verleden jaar had ik een gedicht voor hem gemaakt. Nu heb ik verzonnen om een diner voor hem te koken Helaas door de gezelligheid ben ik vergeten foto's te maken
Het diner bestaat uit

  • Zalmpakketjes in filodeeg
  • Aardappel bieslooktaartje
  • Knoflook sperziebonen

Zalmpakketjes
  • 1 pak filodeeg
  • 2 zalmmoten
  • 4 el verse roomkaas

Ontdooi het filodeeg
Oven op 200 gr C voor verwarmen .Van filodeeg 4 plakken uitspreiden op aanrecht. Insmeren met olie Op elk plakje nog een plakje leggen .Overige plakjes halveren en op over plakjes verdelen. De zalm op het filodeeg liggen Roomkaas er over verdelen. Filodeeg als bloem dicht vouwen, bovenkant samendrukken. Pakketjes op de bakplaat leggen. Pakketjes in 20 min gaar bakken.

Knoflooksperziebonen
  • 500 gr sperziebonen
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 el olie

Doe de olie in wok als deze goed warm is . Pers de knoflook uit boven de olie .Doe de sperziebonen in de wok en laat ze even mee fruiten .Draai ze goed dat ze niet verbranden maar wel de olie opnemen .Als ze goed in de olie zitten voeg dan water toe en kook ze beetgaar.

Voor het recept van de aardappelbieslooktaartjes zie Toen was het kerst .

Ik ben zelf een witte wijn drinker .En kan echt de witte huiswijn van de Coop adviseren om er bij te drinken .Wat vis moet zwemmen

Informatie over Zalm
In Noorwegen, Schotland en Ierland wordt veel zalm gekweekt. Hierdoor is de zalm constant verkrijgbaar en aantrekkelijk geprijsd wat een groot voordeel is voor de consument. De zalm is de laatste jaren bijzonder populair geworden. Op dit moment is het aanbod aan kweekzalm van een zodanig niveau dat het onderscheid tussen wild en kweek steeds moeilijker te maken is. De kweekzalm heeft wel een wat hoger vetgehalte en een zoetere smaak dan de wilde zalm. Ten aanzien van de kwekerijen bestaan er uiteraard kwaliteitsverschillen. Hoe minder zalmen per bassin, des te beter is de uiteindelijke kwaliteit. Kweekzalm krijgt daarom ook een 'etiket' opgeplakt. De meest gangbare gradaties zijn 'ordinary' en 'superior'.
Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
911 kJ / 217 kCal, 14 g vet, 19 g eiwit

Informatie over Sperziebonen
Andere namen voor de sperzieboon zijn sla- of prinsessenboon. Haricot vert is een soort met lange, dunne rechte peulen. Er bestaan ook gele sperziebonen.
Voedingswaarde per 100 gram
Kcal: gekookt 24 Vitamine C: gekookt 5 mg IJzer: gekookt 1,1 mg Vezel: gekookt 3,7 gram

Sperziebonen zijn niet geschikt om rauw te eten. In rauwe bonen en peulvruchten komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. Bonen in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.
Was de bonen voor gebruik, snijd de puntjes er af en breek ze in stukken.
Verpakt in een open plastic zak zijn de bonen enkele dagen op een koele plaats of de koelkast houdbaar.

Informatie over Aardappels
De aardappel komt oorspronkelijk uit Peru en was het basisvoedsel van de Inca's. Hij behoort tot de nachtschaden en heeft giftige tot zeer giftige familieleden (wolfskers, bilzekruid en doornappel). De aardappelen zijn de stengelknollen van de eenjarige aardappelplant en dienen om reservevoedsel op te slaan voor het volgende jaar.
Een veelgehoorde fabel is dat je van aardappels dik wordt. Dat is absoluut niet het geval. Aardappels vallen gewoon onder groenten en zijn als zodanig erg gezond. Ze bevatten veel vitamine B1, B2 en C en zitten bovendien vol met mineralen, met name kalium, magnesium, fosfor, zwavel en kiezelzuur en bevatten ook nog proteïnen (eiwitten) en koolhydraten. Het dikmakende komt vooral van de vette jus en/of het lapje vlees wat er naast ligt. In een vermageringsdieet is het daarom verstandiger om het vlees te halveren en de aardappels en groenten te verdubbelen.

Informatie over Bieslook
Allium schoenoprasum, bieslook en ook wel pijpgras genoemd, komt voor in het grootste deel van het noordelijke halfrond. Het werd 300 jaar v. C. door de Chinezen al gebruikt en in cultuur gebracht. In oude kruidenboeken staat vermeld dat het 'te veel genuttigd slapeloosheid en troebele ogen veroorzaakt'. Men beweerde ook dat het dronkenschap verdrijft èn aanspoort tot onkuisheid. Het kruid bevordert eetlust en spijsvertering en werkt vochtafdrijvend.

Geen opmerkingen: