woensdag 27 december 2006

Het was weer kerstmis


De gezelligste tijd van het jaar zegt men. Persoonlijk vind ik niet zo veel aan. Gestreste mensen in de winkels. En maar doorrammen met die winkelkarretjes .Maar ja het leuke is dat je heerlijke dingen kan maken zonder je schamen voor andere .
Ik ben geen echte vleeseter dus dit jaar heb ik heerlijk kerst menu in elkaar geflanst met zo weinig mogelijk vlees erin. Het zinloos doden van dieren die normaal niet eet zoals konijn, kalkoen en reeën vind ik niks .Ik heb dit jaar ook weinig kalkoenen in de winkel zien liggen

Voor bij de koffie heb ik een Pandoro di Verona gemaakt. Een traditioneel kerst brood uit Verona Italië. Om het te maken is zeer bewerkelijk. Reken maar dat je 6 uur in de keuken staat. Tussen de rijstijden kun ondertussen andere dingen doen Bijvoorbeeld het diner klaar maken .
Voor tussendoor heb ik kaascroissants gemaakt
Het diner bestaat uit een hartige taart met champignons en gerookte kip
Summimuffins
Aardappeltaart met bieslook .

Het is geen overvloedig maal maar wel voedzaam

Recept voor de hartig taart.
Ingrediënten
6 eetlepels olijfolie
2 bakjes champignons (a 250 g), in kwarten
125 ml crème fraîche
200 g gerookte kipfilet, in blokjes
2 eieren
1 theelepel kerriepoeder
2 eetlepels verse tijmblaadjes
1 pak fillobladerdeeg (diepvries), ontdooid
Materialen
springvorm (doorsnede 24 cm), ingevet

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de champignons op hoog vuur in 5 minuten bruin. Laat al het vocht verdampen. Schep de crème fraîche door de champignons en neem de pan van het vuur. Roer de gerookte kip en de eieren door het champignonmengsel. Breng op smaak met kerrie, tijm, zout en peper. Neem het ontdooide deeg uit de verpakking en vouw de vellen voorzichtig uit. Smeer de bovenkant van elk deegvel met een kwastje in met de rest van de olie. Leg drie deegvellen in de springvorm met de ingevette kant naar boven, laat ze steeds iets verspringen en ruim over de rand hangen. Leg nog twee keer drie deegvellen in de vorm zodat een gesloten deegbodem ontstaat. Verdeel het champignonmengsel over de deegbodem. Vouw het overhangende deeg losjes over de vulling terug. Verfrommel het laatste deegvel en bedek er, ook met de ingevette kant naar boven, de rest van de taart mee. Bak de taart in de oven in 25-30 minuten goudbruin en knapperig. Serveer de champignontaart (lauw)warm.

Recept voor de summiemuffins
Ingrediënten
2 bakjes surimiflakes (a 125 g)
200 g zelfrijzend bakmeel
1 zakje bakpoeder
100 g gemalen belegen kaas (zakje a 150 g)
2 theelepels kerriepoeder
2 eieren
100 ml zonnebloemolie
200 ml visbouillon (van tablet)
2 bosuitjes, in ringetjes
1 zakje verse koriander (15 g), fijngehakt
Materialen
muffin- of cakevormpjes

Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 °C. Van surimi 16 schuine plakjes snijden voor garnering. Rest van surimi fijnhakken. In kom bakmeel mengen met bakpoeder, kaas en kerrie. Eieren, olie en bouillon erdoor roeren tot glad beslag ontstaat. Fijngehakte surimi, bosui en koriander erdoor scheppen. Beslag in 16 ingevette muffinholtes of cakevormpjes scheppen. Boven op beslag plakje surimi leggen. In midden van oven muffins in ca. 25 min. goudbruin en gaar bakken. Uit oven nemen en (iets) laten afkoelen. Muffins uit vormpjes nemen en op schaal zetten. Lauwwarm of op kamertemperatuur serveren

Recept voor aardappelbieslooktaartjes
Ingrediënten
500 g Aardappels
1 teen knoflook
1 zakje verse bieslook (25 g)
75 g zachte geitenkaas
1 ei
1 bekertje slagroom (125 ml)
zout
versgemalen peper
1/2 eetlepel olie om in te vetten
Materialen
keukenmachine, lage taartvormpjes doorsnede ca. 10 cm
Bereiden
Oven voorverwarmen op 175 ºC of gasovenstand 3. Aardappels schillen, wassen en (in keukenmachine) grof raspen. Knoflook pellen en boven kom uitpersen. Bieslook erboven fijn knippen. Helft van geitenkaas erboven verkruimelen. Ei en slagroom toevoegen en alles goed mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Aardappel erdoor scheppen. Taartvormpjes invetten en aardappelmengsel erin scheppen. Bovenkant gladstrijken en rest van geitenkaas erboven verkruimelen. In midden van oven taartjes in ca. 40 minuten goudbruin en gaar bakken.

Geen opmerkingen: