zondag 4 februari 2007

Pane Allo ‘olio


Italianen zijn gek op olijfolie in hun gerechten, zoals dit brood duidelijk bewijst

Voor de biga
105 ml water
175 gr bloem
1 tl instantgist

Voor het deeg
6 el water
4 el olijfolie
225 gr bloem en wat voor het bestuiven
2 tl zout
1 tl kristalsuiker

De biga
Schenk het water in de broodvorm
Doe dan de bloem erin .Het water moet geheel bedekt zijn . Maak dan een kuiltje en strooi daar de gist in .
Zet de BBM op kneden. Als het kneden gereed is Zet de BBM uit en laat de biga er 8 uur in zitten .

Het deeg
Breek de biga in 3 stukken . Verdeel dit over de brood vorm .
Schenk het water en de olie in de brood vorm .Doe de bloem erbij zodat alles bedekt is .Strooi het zout in een hoek en de suiker in de ander hoek.
Zet de BBM op kneden .

Na het kneden haal het deeg uit de BBM .En lig het op met bloem bestoven oppervlak. Sla het voorzichtig door .Maak er een ovaal van .Rol dit ovaal heen en weer tot je een eivormig brood heb van ongeveer 30 cm Maak een inkeping over de lengte van het brood . Verwarm onder tussen een pizza steen of een baksteen. ( een steen van een steengril kan ook verwarm die gelijk als je begint te kneden)
Laat het deeg 40 tot 60 min rijzen .Ieder geval tot het volume is verdubbeld onder een ingevet cellofaan .Benevel de oven met water. Bak het brood 15 min en benevel opnieuw na 2 min en dan weer 4 min. Verlaag de oven de tempratuur tot 190gr Celsius en bak het brood nog eens 20-25 min, of tot het goudbruin is en hol klinkt als u op de onderkant klopt De Mijne is niet zo mooi gelukt maar wel lekker .

Geen opmerkingen: