dinsdag 9 maart 2010

Hartig gekruide taart met pompoen, spinazie en hummus

Hartig gekruide taart met pompoen, spinazie en hummus
Ingrediënten
  • 1 kilo pompoen in blokjes van 2x2 cm
  • 2 theelepels komijnzaad en 2 theelepels korianderzaad
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 12 sjalotjes
  • een stukje verse gember, fijngesneden
  • 140 gram hele ontvelde amandelen
  • 140 gram gepelde pistache noten
  • 225 gram verse spinazie
  • een blik kikkererwten, 400 gram
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 tenen knoflook
  • wat verse koriander
  • 100 gram boter
  • een pak filo bladerdeeg
  • olijfolie, zout en peper
Bereiding
Laat het filodeeg ontdooien. Verwarm de oven op 200 graden en vet een springvorm van ongeveer 28 cm doorsnee in. Stamp het komijnzaad, korianderzaad met de kaneel en een beetje zout en peper fijn in een vijzel. Voeg ongeveer 4 eetlepels olijfolie toe en meng dit geheel in een ovenschaal met de stukje pompoen. Rooster de pompoen ongeveer 20 minuten in de oven (200 graden). Pel de sjalotjes, halveer ze indien nodig en bak ze in een koekenpan met een beetje olijfolie op een zacht vuur tot ze beginnen te bruinen. Roer er dan de gember, amandelen en pistache noten doorheen. Als deze bruin beginngen te worden, voeg dan de spinazie toe. Laat deze slinken en haal van het vuur. Spatel dit geheel voorzichtig door de geroosterde pompoen. Maak hummus door de uitgelekte kikkererwten, samen met het citroensap, een scheut olijfolie, de koriander, de knoflook en een beetje zout en peper met de staafmixer te pureren. Voeg om het smeuiig te maken meer olijfolie toe of wat water. Smelt nu de boter. Het ontdooide filodeeg mag niet uitdrogen dus als dek indien je het niet gebruikt af met een vochtige theedoek. Bedek de springvorm met een laag filodeeg, waarbij je telkens een stuk van ongeveer 10 cm over de rand laat hangen. Bestrijk deze laag met gesmolten boter en maak nog een laag. Maak in het totaal 4 lagen. Bestrijk telkens met gesmolten boter. Vul de taart me t de helft van het groentemengsel. Doe daarom de hummus en daarop de rest van het groentemengsel. Vouw nu voorzichtig een voor een de overhangende lapjes deeg over de taart. Bestrijk de taart met boter en bak de taart op 200 graden in ongeveer 30 tot 35 minuten goudbruin.

1 opmerking:

ixult zei

lijkt me heel lekker! bedankt voor het recept ga het binnenkort eens maken. groeten ixult