zaterdag 13 februari 2010

koffie

De koffie is niet meer wat het vroeger was. Een gewone kop koffie is wel heel erg gewoon. Zwarte koffie kun je in de soorten regular, mocca, caffeïnevrij, mild of als expresso drinken. En als we er wat slagroom, opgeklopte of gestoomde melk in doen, krijgt de kop koffie namen als café latte, Machiatto, cappuccino of boeren koffie. Koffie is meer dan alleen een warme drank, koud is hij ook erg lekker en je kunt hem over ijs met slagroom gieten, de eenvoudige bereiding voor een café glacé. Voor de winterse avonden is er de Irish Coffee, een hartverwarmende koffie met Irish Whisky, bruine suiker en een grote toef slagroom. Er is zoveel wat je met koffie kunt doen!

Koffie komt oorspronkelijk uit Arabië . Daar werd het in de 15e eeuw al gedronken in de koffiehuizen. Dit intrigeerde ontdekkingsreizigers die de kennis maakten met een drank die lekker smaakte en bovendien vermoeidheid wist te verdrijven. Ze namen in 1615 het eerste schip met een lading koffie mee vanuit Turkije naar Europa. Het eerste koffiehuis in Europa werd geopend in 1645 in Venetië.

Koffiebonen worden geoogst uit de koffieplant. Deze groeit in gebieden met een tropisch of subtropisch klimaat. Uit de koffieplant komen witte bloemen, de basis voor de boon die wordt gevormd. Na de bevruchting van de bloem vormt zich langzaam de groene koffiebes. Deze bes bevat zaden die uitgroeien tot de uiteindelijke koffiebonen. De echte smaak en aroma van koffie ontwikkelt zich pas na het branden van de bonen. Het branden van de bonen gebeurt op verschillende manieren waardoor men verschillende soorten en kwaliteit in koffiebonen verkrijgt.

Er zijn speciale koffie- en theehuizen die een uitgebreid assortiment koffie aanbieden. In de supermarkt wordt het assortiment ook steeds uitgebreider. Dat geldt overigens niet alleen voor de soorten koffie, maar ook het aanbod in verschillende filtermalingen. Koffie is verkrijgbaar in vacuüm verpakkingen als grove maling, snelfiltermaling, hele bonen (die men thuis nog moet malen), decafé (met een lager cafeïnegehalte), maagvriendelijk, als ook in pads voor de verschillende apparaten. Koffie is vacuüm verpakt een aantal maanden houdbaar (lees de aanwijzing op de verpakking). Bewaren doet u de koffie in een goed afgesloten pot op een koele donkere plaats.

De cafeïne in koffie verbetert de alertheid en het concentratievermogen. De hoeveelheid van cafeïne kan per koffiesoort sterk verschillen. Als u gevoelig voor cafeïne bent, kunt u beter ’s avonds geen gewone koffie meer drinken. Het kan u een slapeloze nacht bezorgen. Een alternatief is te kiezen voor de decafé koffie.

Geen opmerkingen: