woensdag 27 februari 2008

Boerenkaas puur en gezonder?

Bovenstaande kreet – en dan zonder vraagteken – stoorde me. Het voelde als afzetten tegen fabriekskaas. Onze melk gaat naar de zuivelfabriek, die er ook kaas van maakt. Prima kaas, vinden wij.

Automatisch komt de vraag bovendrijven: is boerenkaas echt puur en gezonder? We moeten dan eerst kijken naar de verschillen. Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe verse melk, zo van de koe. Alles gaat in de kaas, het vet, eiwit, en de aanwezige bacteriën.
Bij fabriekskaas is dat anders. Daar wordt de melk verhit om de – schadelijke – bacteriën te doden. Ook wordt er vet uitgehaald om kaas met verschillende vetgehaltes te maken. Light is in, zodat er steeds meer vet uit de melk zal worden gehaald. Boerenkaas is altijd volvet. Dus meer calorieën. Hoe zo gezonder?

Dit wetende is niet moeilijk om de stelling aan te durven om te zeggen dat fabriekskaas minimaal gezonder is dan boerenkaas. Veel bacteriën, die van de melk overgaan in de kaas, hebben in de fabriek die kans niet. Dus kun je ook rustig constateren dat fabriekskaas wat veiliger is voor de consument. Minder calorieën is ook beter voor de vaak wat zwaarlijvige Nederlander.

Dan de smaak. Daarover valt niet te twisten. De één houdt van de moeder en de ander van de dochter. Wat mij betreft mogen de boerenkaasbereiders best reclame maken voor hun product, maar ze moeten niet zeggen dat het gezonder is. Daar gaan ze de fout mee in.
bron AGD

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Sowieso wordt er vaak onwaarheden beweerd in reclame, dat is niet zo nieuw.

De illusie van puurder kan ik nog wel onderstrepen, maar het slaat inderdaad nergens op te suggereren dat het dan dus ook gezonder is...

Maar ach, er bestaat bij sommige mensen nog steeds het idee dat 'natuurlijk' ook altijd gezond is. Hetgeen natuurlijk lang niet altijd waar is...

Anoniem zei

dan weet je zeker niet dat alle vitamine C bij pastueirsatie v erdwijnt. Daarbij wordt melk namelijk tot 72gr verhit en weer terug gebracht naar 4 graden. Hierbij gaan alle vitamine C verloren. Boerenkaas is altijd van rauwe melk. Bij het productieproces blijft del vitamine C (deels) behouden.