maandag 24 december 2007

Open preitaart

Vanavond moeten we ook eten voordat we naar de mis gaan . Ik ben zaterdag al geweest al was het dan een kerstconcert .
Ik vond dit recept in het blaadje van Appie .Het leek me lekker luchtig voor de kerstavond

Open preitaart

Ingrediënten
  • 250 g patentbloem (+ extra om te bestuiven)
  • 125 g koude boter, in blokjes
  • 9 eieren
  • 3 x 2 (5) dunne preien, schoongemaakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 citroen, geperst
  • 250 g mascarpone
  • 200 g roquefort (blauwaderkaas), verkruimeld
  • nootmuskaat
  • 1-2 eetlepels tijmblaadjes (zakje a 15 g)
Bereiden
Meng in een kom de bloem met 1 tl zout en de boter, wrijf dit tot een kruimelig mengsel. Schep er 1 ei en 1 el koud water door en kneed tot een deegbal. Laat het deeg 30 min. afgedekt rusten. Snijd de prei in 2 stukken van 8-10 cm en halveer deze in de lengte. Verwarm de olijfolie in een koekenpan, leg de prei erin en voeg zout en peper toe. Besprenkel met citroensap en 2-3 el water. Smoor afgedekt in 8-10 min. beetgaar. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg op een bebloemd vlak uit tot een ronde lap (Ø 34 cm). Bekleed er de taartvorm mee, druk het aan de rand goed aan. Snijd het overtollige deeg weg. Klop 8 eieren los met de mascarpone, roquefort, nootmuskaat en zout en peper. Schenk dit mengsel in de taartbodem en leg de prei er in een cirkel in. Bestrooi met peper en de tijmblaadjes en druppel er wat olijfolie over. Schuif de vorm iets onder het midden in de oven en bak de taart in 35-40 min. goudbruin en gaar. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Ik wens iedereen een prettige kerst
en na de dagen kom ik met hapjes voor oud en Nieuwjaar

Geen opmerkingen: