vrijdag 29 juni 2007

knipbrood

Vandaag weer eens een brood maken dat Pain Polka was toch een beetje te groot maar wel lekker . Van daag een volkoren Knipbrood ook het boek “Brood “Ik heb het alleen aangepast om dat geen wit brood lust

Knipbrood

Ingrediënten
  • 250 gr ongebleekte meel
  • 250 gr volkorenmeel
  • 2 tl zout
  • 3 dl lauwwarm water
  • 0,6 dl lauwe melk

Bereiden
Vet een bakblik in van 18,5 x 11,5 in .Zeef het meel en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden .Meng de gist met water en giet er daarna de rest van het water bij
Giet het gistpapje in het kuiltje en meng met je vinger het grootste deel van het meel geleidelijk erdoor tot je een dik glad beslag heb
Strooi nog wat meelover het beslag en laat dit op een warme plek rijzen .Na 20 min verschijnen er bellen in het beslag. Voeg nu de melk tot en kneed die samen met de rest van het meel, maak een stevig deeg

Kneed het deeg door op bestoven oppervlak in 10 minuten tot een glad deeg .Leg het in een ingevette kom en dek het af en laat het 1 -1 ½ uur rijzen tot volume is verdubbeld .

Kneed het deeg door en leg het op bestoven oppervlak .Vorm het tot een rechthoek die de lengte heeft van het bakblik. Rol het op en duw de uiteinde naar binnen en leg de naad naar beneden en .Laat het afgedekt 20 - 30 minuten tot het volume bijna is verdubbeld is.

Maak met een scherp mes een diepe inkeping over de lengte van het brood en bestuif het met bloem. Laat het dan 10 - 15 rusten

Verwarm intussen de oven voor op 230 °C .Bak het brood 15 minuten en zet dan de oven dan op 200 °C .Bak het brood nog 20 -25 min tot mooi goudbruin is en hol klinkt als je op de onderkant klopt

Geen opmerkingen: