zondag 13 mei 2007

Asperges met kaasaardappel puree en zalm

Het is vandaag Moederdag dus ik heb een diner in elkaar gezet die elke man kan maken .
Het bestaat uit:

Asperges met kaasaardappel puree en zalm .

Ingrediënten: 4 personen
  • 1 kilo witte asperges
  • zout
  • 1 theelepel suiker

Voor de saus
  • 2 dl asperge kookvocht
  • 2 dl droge witte wijn
  • 4 eierdooiers
  • 4 tomaten om te garneren
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • klontje roomboter
  • zout
  • vers gemalen peper
  • bosje bieslook fijn gesneden

Kaasbieslook aardappelpuree
  • 1 kilo aardappels
  • 100 geraspte belegen kaas
  • Bosje bieslook
Zalm
  • 4 zalmfilets

Bereiden
Schil de asperges voorzichtig met een dunschiller net onder het kopje tot beneden. De houtachtige uiteinden (± 2 cm) eraf snijden. U voelt nu of de asperges goed geschild zijn. De asperges in een ruime pan met koud water en het zout en een theelepel suiker aan de kook brengen. Zet het vuur laag en laat de asperges ± 8 á 10 minuten koken (hangt af van de dikte en kwaliteit)Laat ze in de gesloten pan ± nog een minuut of 10 staan om na te garen. Haal ze voorzichtig uit het vocht en Laat ze op een schone theedoek even uitlekken. Houd ze warm.

De saus
Doe 2 dl kookvocht in een pannetje samen met de witte wijn. Meng hier al roerende de eidooiers doorheen en verwarm dit voorzichtig tot de saus dik en schuimig is.
Voeg de crème fraîche en de roomboter toe. (au bain marie). Voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg de gesneden bieslook erbij.
Garneer de asperges op een warm bord en giet de saus erover.

Kaas Aardappelpuree
Schil een kilo aardappel met een dunschiller .Kook ze in 20 minuten gaar. Giet ze af .Puree ze met een aardappelstamper. Roer er een klontje roomboter door heen .Roer en nu de kaas en bieslook door heen door heen .

Zalm
Gril de zalmfilets even in de grilpan aan beide zijde ongeveer 4 minuten Zorg dat de zalm niet uit elkaar valt

Geen opmerkingen: