donderdag 19 april 2007

Portugees maïsbrood

Terwijl de Spanjaarden maïsbrood maken van gerstemeel, gebruiken de portugezen gewoon meel en maïsmeel. Dit exemplaar heeft een harde korst en vochtige binnenkant die u het water in de mond doet lopen . Het brood smaakt heerlijk met alleen boter of olijfolie of met kaas. Aldus J.Shapter uit het boek “Brood”

Ik heb dit gisterenavond gemaakt en het smaakt echt heerlijk maar vult ook

Portugees maïs brood
  • 20 g verse gist
  • 2,5 dl lauwwarm water
  • 230 gr maïsmeel
  • 450 gr ongebleekt meel van harde tarwe
  • 1,5 dl lauwwarme melk
  • 2 el olijfolie
  • ! ½ tl zout
  • Polenta om te bestuiven

Bereiden
Bestuif een bakblik met maïsmeel. Doe de gist in een grote kom en meng er geleidelijk het water door .Voeg de helft van het maïsmeel en 50 gr van het andere meel en roer alles met een houten lepel een deeg

Dek de kom af met ingevette plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats staan tot er bellen aan de oppervlakte ontstaan. Verwijder dan het folie

Roer eerst de melk en de olie er doorheen en dan de rest van het maïsmeel en het andere meel en het zout erdoor

Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak in 10 min tot een elastisch en glad deeg

Doe het deeg in een ingevette komkom en dek die af met ingevet plasticfolie en laat het op een warme plaats 1 ½ - 2 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld

Sla het deeg op een met bloem bestoven oppervlakte terug. Maak er een ronde bal van . die iets afplat Leg die op de bakplaat, bestuif het deeg met polenta. Zet er een grote omgekeerde kom overheen en laat het deeg op een warme plaats nog een uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 230 °C

Bak het brood 10 min waarbij de oven twee tot drie wordt bestoven met water
Bak het nog 20- 25 minuten op 190 °C tot het goudbruin is en hol klinkt als u op de bodem klopt. Laat het op een rooster afkoelen .
Een heerlijk broodje

Geen opmerkingen: