donderdag 19 april 2007

Spinazie kaastaart

Spinazie (Spinacia oleracea) is een snelgroeiende, eenjarige bladgroente die al vroeg in het voorjaar beschikbaar is. Het is een oude groente die voor het eerst in Perzië geteeld werd.
Het woord spinazie is afkomstig van het Perzische woord اسفناج Esfenaj. Spinazie groeit over de gehele wereld met uitzondering van de tropische gebieden. Hoewel spinazie al eeuwen geteeld werd in China bereikte de plant Europa pas in 12e eeuw met de komst van de Moren in Spanje. In de 16e eeuw was spinazie nog een nieuwigheid in Italië, maar wel al ingeburgerd in Engeland.

Spinazie staat bekend om het hoge ijzergehalte; om de consumptie van spinazie te stimuleren is in de Verenigde Staten de bekende tekenfilmheld Popeye in het leven geroepen. Iedere keer als Popeye in nood zit blijkt er op de vreemdste momenten een blik spinazie voorhanden waarna het conflict snel beslist is. Spinazie bevat inderdaad meer ijzer (3-4 milligram) dan andere groenten; toch is het ijzergehalte van spinazie lange tijd sterk overschat; toen in 1937 een nieuwe analyse werd uitgevoerd door Duitse wetenschappers, bleek het ijzergehalte 10 keer zo laag te zijn als werd aangenomen; de vorige onderzoeker had een foutje gemaakt. Buiten een verhoogd ijzergehalte is spinazie ook rijk aan vitamine A, vitamine E en antioxidanten.
Hier een heerlijk gerecht met spinazie

Spinazie kaastaart
  • 150 g bloem
  • 100 g boter, in blokjes
  • 4 eieren
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 750 g verse spinazie, gewassen of 350 gr diepvries spinazie
  • 250 g mozzarella (kaas)
  • 150 g gemalen belegen kaas (zakje)
  • nootmuskaat
Bereiden
In keukenmachine bloem met 75 g boter en 1 ei tot samenhangend deeg mengen (of: 75 g boter met twee messen in bloem in kleine stukjes snijden, 1 ei toevoegen en geheel met koele hand tot soepel deeg kneden). Deeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot ronde lap. Ingevette taartvorm ermee bekleden, overtollig deeg langs bovenrand wegsnijden. Vorm in koelkast zetten. In wok rest van boter smelten en ui 2 min. fruiten. Spinazie in gedeelten toevoegen en op hoog vuur al omscheppend laten slinken. Spinazie in zeef laten uitlekken, met bolle kant van lepel overtollig vocht eruit drukken. In kom mozzarella losroeren met 3 eieren en geraspte kaas. Spinazie erdoor scheppen en geheel pittig op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Spinazievulling in taartvorm scheppen. Taart in midden van oven in 30-35 min. goudbruin bakken.(210 °C)

Geen opmerkingen: