donderdag 5 april 2007

Paasontbijt 2 : Pittige paasbroodjes

Hier deel 2 voor het Paasontbijt.

Pittige paasbroodjes
Het kruis op deze paasbroodjes dateert al van het begin van onze beschaving en symboliseert waarschijnlijk de vier jaar getijden. Pas later diende het als verwijzing naar Goede vrijdag en de kruisiging

  • 210 ml melk
  • 1 ei
  • 450 gr bloem1 ½ tl vijfkruidenpoeder
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl zout
  • 50 gr poedersuiker
  • 50 gr boter
  • 1 ½ instandgist
  • 75 gr krenten
  • 25 gr rozijnen
  • 25 gr sukade

Voor de deegkruisen
  • 50 gr tarwe meel
  • 25 gr margarine

Voor het glazuur
  • 2 el melk
  • 25 gr poedersuiker

Schenk in een grote kom de melk en breek hierboven een ei. Strooi de bloem dat het de vloeistof volledig bedekt. Strooi de vijfkruiden en de kaneel. Voeg zout, suiker en de boter en kneed dit goed door .maak een kuiltje en strooi daar de gist in .En kneed het nu tot een mooi elastisch deeg .
Haal het uit de kom en sla het voorzichtig door .en verdeel het dan in 12 stukken .Omvat elk stuk met holle handen en rol het een bal.Leg de deegballen op de bakplaten. Bedek ze met ingevet cellofaan en laat ze in 30 45 min tot een bijna dubbele omvang rijzen.
Verwarm de oven intussen voor op 200 ° C en maak het deeg voor de kruizen.
Wrijf het tarwemeel en de margarine in een kom tot een kruimige massa. Bind het geheel met genoeg water om een deeg te krijgen dat zacht genoeg is voor een spuitzak.
Schep het deeg in een spuitzak met een gewoon mondstuk en spuit op elk broodje een kruis. Bak de broodjes in 15 – 18 min goudbruin
Verhit in tussen de melk en sui9ker voor het glazuur in een kleine steelpan. Roer goed, tot de suiker volledig is opgelost. Bestrijk de hete broodjes met dit glazuur. Stort ze op een rooster en serveer ze warm of koud

Geen opmerkingen: