dinsdag 10 april 2007

Maanzaadsnijder

Maanzaadsnijder

Dit machtige witte brood is de Britse versie van een knapperig stokbrood dat in heel Europa voorkomt. Het wordt bereid met minder gist dan gebruikelijk en moet daarom ook langer rijzen dan gebruikelijk. Ongeveer 8 uur. Het brood kan dan ook wat langer worden bewaard en heeft ook een volle smaak

Ingredienten
  • 680 gr ongebleekt meel van harde tarwe
  • 2 tl zout
  • 15 gr verse gist
  • 4.3 dl water
Voor de korst
  • ½ tl zout
  • 2 el water

Bereiden

Vet een bakplaat licht in .Zeef het meel en het zout door een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
Meng de gist met 1,5 dl water in een grote kom, voeg daarna pas het overige water toe en giet alles in kuiltje. Maak er een stevig deeg van door vanuit de zijkanten naar het midden toe te werken
Kneed het deeg op een bestoven oppervlak minstens 10 min door tot een glad en elastisch deeg .Doe het in ingevette kom. Dek het af met ingevette plasticfolie en laat het bij een tempratuur van 16 -18 °C 5- 6 uur rijzen tot het volume is verdubbeld
Sla het deeg terug en kneed het op een bloem bestoven oppervlak 5 min stevig door. Doe het weer in de kom en dek die weer af. .Laat het deeg bij de zelfde tempratuur weer 2 uur rijzen of iets langer rijzen
Herhaal het kneden zoals hierboven. Laat het deeg 5 min rusten en rol het op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een rechthoekige lap van 2,5 cm dik. Rol het vanaf de lange kant op tot een dik stokbrood van ca 33 x 13 cm met platte zijkanten
Leg het deeg met de naad naar boven op een bakplaat en laat het daar ongeveer 15 min afgedekt rusten. Keer het daarna om en maak de vorm iets hoger door het deeg langs de randen onder het brood te stoppen. Maak met een scherp mes (pizzasnijder) zes schuine inkepingen in de bovenkant
Laat het deeg afgedekt op een warme plaats 10 mine rusten en verwarm intussen de oven op 230 °C
Meng het zout en water en bestrijk de .Bestrooi alles tot slot met maanzaad
Besproei de oven met water en bak het brood direct 20 min op 230 °C en 25 min op 200 °C tot het goudbruin is Laat het op een rooster afkoelen.Ik heb het op een pizzasteen gebakken voor een extra krokant korstje

Geen opmerkingen: