donderdag 12 april 2007

Arrroz

Omdat ik wat doe in de sociale geschiedenis in het dagelijkse leven .Krijg ik wel eens een wat toegestuurd .Ik kreeg het boekje Arroz toegestuurd .Wat rijst betekend in het Spaans .Het is een leuk klein boekje dat over de Paella gaat en geschiedenis van het gerecht. Dit was de begeleidende tekst

Elk gerecht met een verleden heeft zijn eigen verhaal. Want subtiele smaakevenwichten vergen generaties ondervinding. Dat is ook het geval voor de duizendjarige rijsttraditie in en om Valencia en het Albuferameer. De Moren brachten het gewas, 'arruz', naar Spanje en in Valencia kwam het tot volle bloei. Daar zeggen ze unaniem: 'Paella is een gerecht dat in één grote pan wordt klaargemaakt boven een groot vuur, waarbij goedgekozen kruiden belangrijk zijn.'
Zoals paella de laatste decennia aan de costas werd verminkt, zo wordt zij vandaag weer in ere hersteld. Dat komt door de herwaardering van de Spaanse keuken, zowel de experimentele als de traditionele. In de nieuwe arrocerías, letterlijk: rijstrestaurants, wordt het woord 'arroz' tot een nagelnieuw cultbegrip verheven.

In dit verhaal is keuken cultuur en wordt het klaarmaken en eten van de Paella a la marinera of de Arroz serrano een zalige belevenis.
Ik heb het in avond uitgelezen . Wist dat als je een echte Paella maakt dat je er 5 uur mee bezig om het voor te bereiden .En in 20 minuten staat dat op tafel.
Het is echt een boeiend boekje die ook een beetje de achtergrond van het gerecht willen weten .
ISBN: 9789064454394 • 2007 • paperback (13 x 17 cm) met flappen - geïllustreerd in quadri - 96p. • Prijs: € 12.50

Geen opmerkingen: