vrijdag 16 maart 2007

Rogge en karwijzaadbrood

Ik weet nu waarom echte bakkers om 5 uur al aan het werk gaan.Deze week was een vrij drukke week .Dus het kwam er niet van om een broodje te bakken. Gisteren keek in de broodtrommel en dacht ik heb genoeg voor morgen. Mis dus .Vanmorgen hoorde ik iemand roepen zal nog een sneetje overlaten voor je ontbijt. Dus ik gelijk er uit. Ik had al in de bakbijbel zitten neuzen En zag een roggebrood staan dat me lekker leek. Dus even de hond uit gelaten .Daarna de het meel gemengd en de gist opgelost. Alles in de BBM om te kneden .Toen moest twee uur rijzen .Daarna even licht kneden en ovaal vormen en dan weer een uur rijzen .Reken maar uit om half negen begonnen .2 uur rijzen .Brood vormen 1 uur rijzen .En dan 45 min bakken .

Rogge en karwijzaadbrood

Ingredienten
  • 400 gr ongebleekte witte bloem
  • 300 gr roggemeel.
  • 2 el karwijzaad
  • 3 el zeezout
  • 15 gr verse gist
  • 450 ml water
  • Extra bloem voor het bestuiven
Bereiden
Meng de meelsoorten, karwijzaad, zeezout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden. Los de verse gist op in een beetje water .Giet de rest van het water en het gistmengsel in het kuiltje, en kneed het meel erdoor heen tot er een zacht maar niet plakkerig deeg ontstaat. Als het een plakkerig deeg is. Kneed er dan nog wat bloem erdoor heen.1 eetlepel tegelijk Als er droge kruimels onderin de kom achter blijven door er dan wat water bij.Keer het op een bestoven oppervlakte en kneed het 10 min stevig door .(als u een BBM heeft dan kan dit door machine laten doen. Zet het hem op de kneedstand.) Leg het terug in de kom en dek deze af en laat het ca 2 uur rijzen.

Kneed het deeg door met de knokkels van uw hand en keer het om en door. Kneed luchtig door en vorm een ovaal. Maak met de zijkant van u had een deuk in het midden .Rol het deeg om zodat er een worst ontstaat. Leg de gedeukte kant onder, zodat de bovenkant glad en gelijkmatig is
Dek het af met een vochtige doek en laat nog ca een uur rijzen .

Haal de doek van het deeg en snij met er een scherp mes een paar keer in .Bak de 15 min in voorverwarmde oven (200 C) tot het goudbruin is. Temper dan de oven naar 190 C en bak dan nog 20 25 min tot het brood hol klopt .Laat het op een rooster afkoelen

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi broodje Robert ! Zo zie je maar oefening baart kunst. Als het dan ook nog lekker smaakt is je dag weer goed vind ik altijd.

Anoniem zei

sorry Robert het vorige bericht was van mij

gr. Renee

Robert zei

Hij is heerlijk Renee.
Lekker luchtig en gaar :)
Dus mijn dag is weer geslaagd

Anoniem zei

Wat kinderachtig om niet te reageren op, maar alle kritiek wat je niet bevalt weg te halen. Eerder stond hier een bericht van iemand die zei dat het brood niet gaar was. Hahahaha dat kun je zo wel zien aan de foto dat die persoon gelijk heeft of ga je de foto ook weghalen?

Robert zei

Ach gut, de 2 keukenprinsessen zijn weer dronken of lopen in hun maandelijjkse periode.En dan Anoniem reageren omdat ze te laf zijn om hun naam eronder te zetten.Ga wat nuttigs doen