zaterdag 3 maart 2007

Hamburger met frieten

Vandaag eens (on) gezond eten .Lekker op zon koude dag

Hamburger met frieten

Een hamburger is een broodje met een schijf rundergehakt, die op hoog vuur gebakken of gegrild wordt. Ook op de barbecue worden hamburgers gebruikt.

Het woord "Hamburger" komt van de Duitse stad Hamburg (inwoners van deze stad worden ook Hamburgers genoemd). In Duitsland zijn traditionele snacks vaak genoemd naar de plaats waar ze vandaan komen, zoals de Frankfurter (een hotdog), de Berliner (een soort donut) en de Nürnberger braadworst. In Hamburg werd voor het eerst rundvlees geserveerd op een rond broodje. Duitse emigranten hebben dit concept meegenomen naar de Verenigde Staten, waar de moderne hamburger is ontstaan.
Waarschijnlijk was het de heer J. Walter Anderson die de hamburger de huidige vorm gaf. In het plaatsje Winchita in de staat Texas richtte hij de keten White Castle Hamburer op. In de jaren ’30 richtte Wimpy Grills een reeks snackbars in Amerika op. Daarna werd de hamburger steeds populairder. Wimpy Grills was overigens ook de eerste die met zijn hamburgers Europa wilde veroveren. Tegenwoordig bestaan er zelfs vegetarische burgers, zonder ook maar één stukje vlees. En die gaan we vandaag eens lekker klaar maken .

Voor de frieten:
  • Pond grote aardappels
  • Plantaardige olie om in te frituren
  • zout
Schil de aardappels, snij ze in repen van 1 cm dik, was in koud water en droog af.
Verhit de frituurolie (160°C) en bak ze 4 minuten voor.
Haal ze eruit en laat afkoelen op keukenpapier.
Verhit opnieuw de frituurolie (180°C) en bak de frieten goudbruin en krokant.
Haal de frieten uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er zout over.

De hamburger ( 2 stuks)
  • 2 vegetarische hamburgers
  • Klontje boter
  • 1 ui
  • Plakjes kaas
  • Handje gemengde sla

Doe de boter in de pan .Smelt het op niet te hoog vuur .Pel de ui en snij hem in ringen .
Bak de uienringen glazig.Haal ze uit de pan. Doe de hamburgers in de pan en bak ze mooi goudbruin . Doe de uien terug in pan en draai het vuur laag.
Snij 2 bolletjes open en leg sla op de onderste helft van het bolletje .leg op de sla een paar uienringen. Daarboven op de hamburger .Weer wat sla en uienringen. Dan 2 plakjes gorgonzola kaas of wat je in huis heb.

Geen opmerkingen: