dinsdag 13 februari 2007

Wet de pot skaft


Van 25 november 2006 t/m 11 februari 2007 vormt het Molenmuseum te Koog aan de Zaan het toepasselijke decor van een bijzondere expositie: ´Wet de pot skaft, Noord-Hollandse streekgerechten´.
Deze verrukkelijke tentoonstelling biedt de bezoeker een scala aan recepten uit grootmoeders tijd. Dit thema past perfect bij het Molenmuseum, want veel van de getoonde ingrediënten werden in vroegere dagen, en ook nu nog, in de Zaanse industriemolens geproduceerd

Vrijdag 9 februari ben ik deze tentoonstelling gaan bekijken .Als “kookgek “ en als liefhebber van de Zaanse cultuur . Ik moet wel zeggen dat de entree prijs wel aan de hoge kant was . € 3,50 voor zon klein museum ..We dachten dat het binnen het uur wel bekeken hadden.

De tentoonstelling over het eten was zeer interessant .Netjes aan gegeven wat voor voedsel de mensen aten .De arbeiders voedde zich voornamelijk met kool, grauwe erwten en bruine bonen . Aardappels werd 2 x per week gegeten anders werd het te duur . Aardappels was een luxe bestandsdeel van het eten van die tijd .Bij elk ingrediënt was een mooi bord geplaats en een recept wat in die tijd werd gegeten .En er hingen recepten bij die gratis mee kon nemen .Ik heb ze allemaal meegenomen behalve van stokvis . Ik vind dit geen vis noch vlees .Maar als je recepten ziet van die tijd en komt dan bij huisarts mag gelijk aan de cholesterol pillen

Sommige objecten waren extra uitgelicht. Zoals als het luilakfeest . Dan werden er luilak bollen gegeten met stroop .Er stond ook een verhaal bij dat een molenaarsknecht er wel achttien had verorbert. De man werd ze verdere leven luilak genoemd .Ook het St.Nicolaas feest werd speciaal uit gelicht met mooie oude speculaasplanken . Op de grootste was het bedrijfslogo van die tijd te zien Het was best leuk omdat eens te zien hoe die mensen kookte en aten .Hieronder heb ik een recept gezet van hoe ze aardappel salade maakte in 1824 (ook in de taal van die tijd)

Aardappel salade (1824)
Wanneer de aardappelen gekookt zijn,worden zij op eenen salade schotel in schijfjes gesneden, dan pelt men een hardgekookt ei,snijdt er van boven een schijfje wit af,zoodat men het kan neerzetten,plaats het midden van de aardappelen en hakt de volgende dingen zoo klein mogelijk,een hard ei met den dojer,gele wortelen,uijen,peterselie,kruid enz. ; met deze afwisselde kleuren siert men de aardappelen, en doet er zout,peper,azijn en olie over.

Geen opmerkingen: