Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens en is van nature een Eko graan, vooropgesteld dat men wel de oude, echte soorten, spelt kiest.
Spelt is, zoals men vaak leest niet een tarwesoort, maar een graan, wat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse graan, tarwe, werd gekweekt.
Het bevat wel gluten maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten. Anders dan bij tarwe zitten de belangrijke voedingsstoffen in spelt, ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam.
De voedingswaarde van tarwe bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem en de zemel ( zie afbeelding-1), speltkorrel doorsnede ) die bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen en uitgezeefd worden. Een ander belangrijk aspect is dat spelt niet de schadelijke lecithinen bevat die in andere graansoorten, met name tarwe, zitten.
1 - Zemelen, zemellagen, 2 - Aleurone laag, 3 - Endosperm, 4 - Kiem, 5 - Borstel
Speltbrood
Ingrediënten
- 250 gr Spelt
- 250 gr Volkorenmeel
- 3 dl water
- 2 ¼ el olie
- 2 ¼ tl zout
- 2 ¼ tl witte basterdsuiker
- 1 ¼ tl melkpoeder
- 1 ½ tl instant gist
Meng de twee soorten meel goed door elkaar .Schenk het water in de broodvorm en voeg de olie en de helft van het meelmengsel toe.
.Strooi het zout, de suiker en het melkpoeder hierover. Voeg dan de rest van het meelmengsel toe. Strooi in het midden de gist erop.
Doe de vorm terug in de machine en stel deze in .Op het programma meestal op 1
Laat het brood 10 minuten afkoelen. Schud het dan voorzichtig uit de broodvorm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten