maandag 22 januari 2007

Knapperige kerrietofu met broccoli

Sinds ik hoorde dat een of andere bloedziekte heb .En dat varkensvlees of rundvlees een allergische reactie geeft in de vorm van blaasjes die dan een soort bloedblaren worden ben ik naar een eiwitvervanger gaan zoeken .Tofu is een prima vleesvervanger voor in gerechten waar vlees aan te pas komt
Tofu en tahoe zijn twee benamingen voor hetzelfde product: een eiwitrijk alternatief voor vlees dat gemaakt wordt van sojabonen. Tofu is de Chinese naam, tahoe de Indonesische.

Als stapelvoedsel in Azië sinds 2 000 jaar, is tofu (of tofoe) bekend voor zijn buitengewone voedingswaarde alsook voor zijn veelzijdigheid. Tofu is een zacht kaasachtig voedingsmiddel dat gemaakt wordt door sojamelk te laten met een coagulant. Tofu is een eerder neutraal smakend product dat gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten overneemt.

Tofu is rijk aan zowel hoge kwaliteitsproteïnen als aan B-vitaminen. In tegenstelling tot sojamelk bevat tofu ook veel calcium. Dit is te danken aan de benodigde coagulant.

Vaste tofu is stevig en kan in blokjes versneden worden en geserveerd in soep. Ook bakken in olie of grillen is mogelijk. Vaste tofu is rijker aan proteïnen, vetten en calcium dan andere types van tofu. Zachte tofu is meer gepast in recepten waar de tofu moet gemixt worden.

Knapperige kerrietofu met broccoli

Ingrediënten
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el gembersiroop
  • 5 el zonnebloemolie
  • 1 pak tofu, in plakken van 1 cm dik
  • 600 gr broccoli
  • Sap van een sinaasappel
  • 3 el sojasaus
Bereiden
Meng de kerriepoeder met de knoflook, gembersiroop en 1 eetlepel olie >bestrijk de plakken tofu hiermee en laat ze 10 min liggen .
Snijd de broccoliroosjes van de stronken, schil de stroken met een dunschiller en snijd ze in plakjes Roerbak de broccoli 2 -3minuten in de wok met 2 eetlepels olie. Voeg 3-4 eetlepels water en 1 theelepel sojasaus toe. En smoor de broccoli in 2 – 3 minuten gaar.
Bak de tofu in hete olie in 4-6 minuten knapperig bruin Leg ze op een schaal en roer het sinaasappelsap en 1-2 sojasaus door het bakvet.
Serveer met witte rijst

Geen opmerkingen: