maandag 22 januari 2007

Allisonbrood voor de BBM

Allison: vernoemd naar een recept van dr. Allinson.
Bij de bereiding wordt meer water en minder gist toegevoegd dan bij gewoon volkorenbrood. Hierdoor ontstaat een mals, stevig en compact brood.het brood is ook licht verteerbaar.
ALLISONBROOD

Voor een brood van 800 gram:
  • 500 gram volkorenmeel
  • 4 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 10 gram margarine
  • 325 ml water I
  • 100 ml water II

Water 2 voeg je pas toe na de piep. Scheutje voor scheutje, en zorg
ervoor dat het lauw is want met te koud water mol je de gist.

4 opmerkingen:

Ernst-Jan zei

Robert, Dank dat je je recept hier beschikbaar stelt. Je geeft aan dat Water II pas na de piep toegevoegd moet worden. In welke fase van de broodbereiding is dat? Mijn BBM (Panasonic) piept pas als het brood al klaar is. Dank!

Robert zei

zit er niet een piepje als je noten of andere ingredienten kunt toe voegen bij het mengen. Dan zou je kunnen toevoegen. Zorg wel dat lauw water is hoor maar ook weer niet te heet
Mvg Robert

Ernst-Jan zei

Robert, Ok. Geen piepje. Maar ik weet wel ongeveer wanneer het klepje voor noten/andere ingredienten opengaat. Moet lukken. Dank!

mignonnie zei

Dit is niet het oorspronkelijke recept van de arts Thomas Allinson, die vond dat brood gezond hoort te zijn, en niet allerlei toevoegingen hoort te hebben die zorgen dat het brood niet is zoals het hoort te zijn: puur! Het oorspronkelijke recept bevat slechts volkorenmeel, zout, gist, en water; en dan meer water en minder gist dan gebruikelijk is in de broodindustrie, en dat maakt dit brood bijzonder, en niet dat het is zoals je wilt, met margarine en suiker, die er niet in horen, omdat ik vind dat suiker niet hoort in een gezonde leefstijl, omdat ik merk dat ik gezonder ben als ik geen suiker eet, ook al vinden anderen dat dat hoort omdat zij vinden dat ik hoor te zijn als zij, waar ik vind dat ik mag zijn zoals mezelf en niet zoals anderen vinden dat hoort!