woensdag 17 januari 2007

Be(e)renburg


Met dit weer drink ik geen witte wijn maar be(e)renburg .Je krijgt er een lekker warm gevoel van .Plus dat je het gevoel krijgt van de vlakke grasweiden in Friesland .Brel zong Me Vlaanderen me vlakke land . Ik heb dat gevoel van Friesland .Ruige weide landschappen Wind en regen teistert het vee en de boeren .

Beerenburg is een op kruiden getrokken Nederlandse gedestilleerde drank met een alcoholpercentage van rond de 30%. De oorspronkelijke Beerenburg (met een hoofdletter, twee e's in de eerste lettergreep en een g aan het einde) werd halverwege de 19e eeuw gemaakt door Amsterdamse jeneverstokers die een geheim kruidenmengsel van de Amsterdamse kruidenkoopman Hendrik Beerenburg gebruikten. Hendrik Beerenburg, ontwikkelaar van het recept sprak over Oprechte Maag-Kruiden.. In totaal staat in de drank ongeveer 25 kruiden te trekken, waaronder Gentiaan, Benedictus, Herba Card en Galiatoer.

Al snel ontstonden er plaatselijke varianten op de Beerenburg, met een eigen receptuur. Die mochten echter niet Beerenburgs naam dragen. Vandaar dat er diverse spellingsvariaties op de naam Beerenburg zijn ontstaan zoals Berenburg en Berenburger.
Niettegenstaande de Amsterdamse herkomst van de beerenburg, heeft de drank vooral in Friesland en in mindere mate in Groningen aan populariteit gewonnen.

Een Friese specialiteit met beerenburg is Dockumer koffie. Dockumer koffie is hete koffie met een scheut Beerenburg, afgedekt met slagroom. Het is een specialiteit uit de provincie Friesland.

Twee bekende merken Beerenburg zijn Weduwe Joustra en Sonnema Berenburg. Boomsma Distilleerderij uit Leeuwarden, nog steeds een zelfstandig familiebedrijf, maakt de bekende Boomsma "oud Friesche Beerenburger".

Hier nog twee leuke cocktails op basis van Berenburg.

Berenburg Aloha
  • 1 deel Berenburg
  • 2 delen ananassap
  • 2 delen tonic
  • een scheutje grenadinesiroop.
Beresup
  • 1 deel Berenburg
  • 1 deel grapefruitsap
  • 3 delen 7up.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik geef de voorkeur aan Boomsma. Sonnema smaakt chemisch ook al is die qua naam misschien het meest bekend.
Groeten,
Jenny. http://kookpunt.web-log.nl/welkom_op_het_weblog_van_/

Anoniem zei

anoniempje, ik ben het volledig met je eens, Boomsma is veel lekkerder. Ook wat zachter van smaak.