woensdag 30 december 2009

Een aantal vegetarische kleine hapjes

Mocht niet genoeg hapjes hebben voor oud en nieuw .Hier een aantal vegetarische kleine hapjes .

Pannenkoekrol met spinazie 8 x 3 stuks
  • 2 eieren
  • 75 gram tarwemeel
  • 75 gram maïsmeel
  • 200 ml melk
  • 100 ml water
  • 1 theelepel olie
  • peper & zout & chilipoeder
Klop de eieren los met een beetje zout, peper en chilipoeder. Doe beide meelsoorten bij het ei. Roer met een garde goed door. Voeg langzaam al roerende de melk en het water toe. Klop de olie erdoor. Bak lekkere dunne goudbruine pannenkoeken of gebruik kant-en-klare pannenkoeken.

Vulling:
  • 450 gram diepvries bladspinazie
  • 125 gram feta
  • 3 gedroogde tomaatjes op olie
  • 2 eetlepels pesto
  • 2 takjes verse basilicum
  • royaal peper & zout
Laat de spinazie ontdooien en daarna in een vergiet uitlekken. Verkruimel de feta. Snijd de tomaatjes fijn. Hak de basilicum fijn. Meng de feta, tomaatjes, pesto, basilicum en peper & zout door de spinazie. Breng goed op smaak.
Verdeel de spinazie over de pannenkoeken en rol ze op. Snijd elke pannenkoeken in drie schuine stukken. Serveer warm.


Wortelkaaskroketjes 12 stuks
  • 200 gram wortel
  • 150 gram cheddar
  • 2 bosuitjes
  • 2 eieren
  • 100 gram paneermeel
  • 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • ½ theelepel tijm
  • zout & peper
Werk heel zorgvuldig.
Schil de wortel, snijd in stukken en kook ze gaar. Laat ze goed drogen en prak ze fijn.
Rasp de cheddar. Hak de bosuitjes fijn. Splits de eieren.
Meng de wortelpuree, de geraspte kaas, de gehakte bosuitjes goed door elkaar. Roer vervolgens de 2 eidooiers erdoor en de kruiden. Als laatste het paneermeel toevoegen. Laat het mengsel circa 30 minuten staan (of bewaar een aantal uren in de koelkast).
Verdeel het mengsel in 12 kleine ‘worstjes’ en rol deze tot een stevig geheel. Klop de eiwitten luchtig. Bestrooi een bord met paneermeel. Wentel de worstjes door het eiwit en vervolgens door het paneermeel.
Verhit een royale bodem olie in een diep pannetje en bak de kroketjes rondom bruin. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Serveer warm.


Aardappel tortilla 6 personen
  • 3 aardappelen (300 gram)
  • 1 ui
  • 3 eieren
  • peper & zout
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken. Dep ze droog in een theedoek. Halveer de ui en snijd in dunne halve plakken. Klop de eieren los met peper & zout.
Verhit in een koekenpan met een dikke bodem een beetje olijfolie. Bak de aardappelplakjes op hoog vuur tot ze goudbruin zijn. Doe de uiringen erbij en bak nog enkele minuten mee. Draai het vuur laag en dek de pan af met een deksel tot de aardappels gaar zijn (af en toe roeren om aanbakken te voorkomen). Roer de aardappels goed door de geklopte eieren. Maak de koekenpan schoon. Doe wederom een beetje olijfolie in de pan en maak de olie heel heet. Doe het ei/aardappelmengsel erbij tot de bovenkant (bijna) gestold is. Draai de tortilla om, via een deksel, en bak de andere kant bruin. Serveer warm of koud met (knoflook) mayonaise.

Geen opmerkingen: