vrijdag 1 augustus 2008

Courgettefrittata met kersttomaatsalade

Van de week zat ik in een tijdschrift te bladeren .Zoals we hier een hoop krijgen over de natuur en tuinieren .Ik zag dit lekkere recept. Het komt van de Greenery af
Even wat weetjes van de Courgette
De courgette, (nl. mergpompoen, it. zucchini) genaamd is een groente, geleverd door de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De planten vormen geen ranken.
Het woord courgette is afgeleid uit de Franse naam voor de groente, met dezelfde spelling. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. De courgette kan geel of groen zijn. Het is één van de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat.
De courgette wordt gewoonlijk gekookt gegeten. Toch kan de groente eveneens rauw of gebakken worden gegeten. Ook kan de courgette in blokjes gesneden als een soort augurk ingelegd worden in azijn met kruiden. De courgette is het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit worden verhandeld als 'courgette fleur' en worden in Italië en Griekenland als een delikatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd worden gegeten of worden gevuld. De smaak van de courgette is echter flauw. Uitgegroeide exemplaren zijn eigenlijk oneetbaar en alleen in een gerecht nog te gebruiken als vulstof.

Een frittata is een gerecht uit Italië.
Het gerecht is eigenlijk uit armoe ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta's die over zijn van de dag ervoor. Op het platteland werd dit vroeger veelal gegeten, omdat men niet iedere dag nieuw eetmaal kon veroorloven en/of dat er genoeg over was gebleven van de dag ervoor.
De "moderne" frittata is een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek. Het wordt gemaakt van ei met geraspte kaas, kwark, aardappel, ui, peper en andere kruiden zoals de tuinkruiden; oregano, tijm en rozemarijn. Bij het klaarmaken gebruikt men meestal boter en olie. Een frittata kan echter van diverse ingrediënten worden bereid.
Helaas heb ik geen foto van .Als ikiets maak en er zijn gasten dan is op voordat ik er een foto van kan maken

Courgettefrittata met kersttomaatsalade

Ingrediënten

 • 1middel grote courgette
 • 1 bakje kerstomaten
 • 2 – 3 takjes peterselie
 • 6 eieren
 • 1 el olijfolie
 • ½ dl room
 • zout
 • witte peper
 • nootmuskaat
 • 1 dl knoflookdressing
 • 30 -50 gr rucola
 • 1 vers gebakken stokbrood

Bereiden
Snij de courgette in 6 millimeter dikke plakken en snij de plakken in dobbelsteentjes .Halveer de tomaatjes .Snij het peterseliegroen fijn

Verhit in kleine koekenpan een 1 el olie. Schep de courgetteblokjes erin en bak ze al omscheppend ,lichtbruin en gaar. Klop in een kom de eieren met de room en zout,peper en nootmuskaat naar smaak luchtig. Schep de blokjes erbij en meng het. Schenk eventueel nog wat olie in de koekenpan .Laat het omeletmengsel op halfhoog vuur stollen. Keer de omelet voorzichtig met behulp van een plat deksel en bak de onderkant snel goudbruin.
Meng de tomaten met peterselie en de knoflookdressing
Snij de frittata warm in zes punten. Stapel op elk bord drie punten met tussen elke laag en pluk rucola en eens chep tomaatsalade

Geen opmerkingen: