woensdag 11 juni 2008

Tagliatelle met roergebakken snijbiet

Gisteren had ik trek in een lekkere pasta.Alleen de standaard producten daar had ik geen trek in Me snijbiet was klaar en voor dat hij door de slakken word opgegeten heb ik ze geknipt. Hieronder een artikel over snijbiet uit de Volkskrant
Het is nog steeds voorjaar, we zouden het bijna vergeten. De warme dagen van de afgelopen weken brachten ons in een zomerse stemming. Toch menen we hier even aandacht te moeten besteden aan een bijzonder smakelijke en gezonde groente die vooral in het voorjaar verkrijgbaar is: snijbiet. Een oude bekende, maar sinds een aantal jaren weer wat meer in trek. Kijk maar eens op biologische markten, bij de Marokkaanse kruidenier of in natuurvoedingswinkels.
Vanaf eind maart kan deze ganzenvoetachtige gezaaid worden. De eerste oogst volgt dan eind april, begin mei. De groente kan ook in juli en augustus worden gezaaid. Zoals de naam al suggereert, wordt snijbiet boven de grond afgesneden. De stengels lopen dan weer opnieuw uit en er kan dus meerdere malen van worden geoogst. Snijbiet kan als spinazie worden gegeten. De groente beschikt net als spinazie ook over een hoog ijzergehalte. De stevige bladstelen doen er echter iets langer over om gaar te worden
Snijbiet is ook bekend onder de namen zilversteel en warmoes. Warmoes lijkt een vreemde benaming voor een groente die met de rechte stelen toch niet echt warrig kan worden genoemd. Volgens het etymologisch woordenboek van De Vries is de naam dan ook niet afgeleid van warrig, maar van warm+moes, een soep of groente (denk ook aan moestuin) die warm gegeten wordt. Die tweede 'm' is er ooit bij ingeschoten. Dat de knapperigheid van rauwe snijbiet juist heel lekker kan zijn, bewijst dit recept voor deze pasta.

Tagliatelle met roergebakken snijbiet

Ingrediënten
  • 250 gr tagliatelle
  • 750 gr snijbiet
  • 1 bolletje mozzarella
  • 2 teentjes knoflook(geperst)
  • 2 el olijfolie
Bereiden
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzingen beetgaar.
Was de snijbiet en snij de steeltjes eraf Snij het bolletje mozzarella in 4 plakken.Verhit de olie in een grote wok.Fruit het geperste knoflook. Voeg in gedeeltes de snijbiet toe.Door goed te wokken slinkt het.Voor dan een nieuwe portie toe. Tot alles geslonken is.
Laat de pasta uitlekken en verdeel het over de borden.Verdeel de geroerbakken snijbiet erover.Leg daarboven een plak mozzarella

Mangi saporito

1 opmerking:

Anoniem zei

heerlijk ziet het er uit.
Ben gek op snijbiet maar, sinds een familielid van mij geen moestuin meer heeft zie ik het nooit meer.

Hoop dat het wat vaker in de supermarkt komt te liggen.

Gr Gipskruit