donderdag 18 januari 2007

Roergebakken makreel met prei en paprika

Makreel is, net als haring, een pelagische vissoort, d.w.z. vis die in alle waterlagen voorkomt, afhankelijk van waar hij aan voedsel kan komen. Makreel is vanaf januari rondom de Shetlandeilanden pas van belang voor de Nederlandse vriestrawlervloot. De kwaliteit kan van gebied tot gebied verschillen. De makreel die wordt gevangen voor de zuidwestkust, voor de westkust van Ierland en de noordelijke Noordzee, is vetter dan de makreel van voor de Nederlandse kust. Overigens wordt de kwaliteit van de voor Nederlandse kust gevangen makreel, hoog gewaardeerd.
Bereidingswijze
Grillen of bakken. Vaak ook gerookt verkocht. Door zijn hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Leuke wetenswaardigheden
Makreel is een vette vissoort. Het gaat grotendeels om meervoudig onverzadigde vetzuren die een gunstige werking hebben op hart- en bloedvaten.

Smaak

Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur.

Roergebakken makreel met prei en paprika
Ingrediënten
  • 300 gr makreelfiles
  • 1 rode paperika
  • 3 el olie
  • 300 gr prei
  • 2 el gehakte koriander
Bereiden
Spoel de makreelfilets af onder de koude kraan en dep ze droog. Snijd de makreelfilet in stukjes van ca. 1 1/2 cm. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in zeer smalle reepjes. Verhit de olie in de wok of diepe braadpan tot deze begint te dampen. Roerbak hierin de stukjes makreel, de paprikareepjes en de prei 3 minuten op een hoog vuur. Laat het geheel ca. 3 minuten pruttelen. Strooi de fijngehakte koriander erover en serveer direct.
Lekker met rijst

Geen opmerkingen: