dinsdag 8 december 2009

3 kerst gangen vegetarisch menu

Over 2 weken is het weer kerst .Ik heb een eenvoudig 3 gangen menu gemaakt .Eenvoudig ,goedkoop en lekker .

3 gangen vegetarisch menu
Voor gerecht Aardappelhapje met paterskaas
Hoofdgerecht Griekse aubergineschotel
Na gerecht Amandeltaart

Voor gerecht
Aardappelhapje met paterskaas

  • 8 aardappelen (Nicola)
  • 1 tomaat
  • 10 g boter (bakboter)
  • 250 g paterskaas
  • 4 takjes dille
  • zout
  • peper
Bereiden
De aardappelen wassen, maar niet schillen. Doorprikken met een vork en in een ovenplaat schikken op een laagje zout, zodat ze niet kantelen. In een hete oven laten gaar worden gedurende ongeveer 25 minuten.
Een deksel van elke aardappel snijden. De kern uithollen met een theelepeltje. De holte opvullen met in blokjes gesneden paterskaas. Bovenop een plakje kaas leggen als deksel.
De aardappelen in een warme oven zetten tot de kaas gesmolten is.
Ondertussen de tomaat pellen en ontpitten. Het tomatenvlees in blokjes snijden en kort aanstoven in boter. Kruiden met peper en wat zout.
De aardappelen uit de oven halen. De gesmolten kaas versieren met een toefje tomaat en een fris takje dille.
Opdienen op een klein bordje met een theelepeltje.

Hoofdgerecht Griekse aubergineschotel

  • 2 aubergines
  • 3 tomaten
  • 20 olijven (groen)
  • 2 uien
  • 150 g fetakaas
  • 2 cl olijfolie (extra vierge)
  • 3 blaadjes basilicum
  • 0.5 takje oregano
  • 0.5 theelepel Provençaalse kruiden
  • peper
  • zout
Bereiden
Snij de uien in dunne ringen. Snij de aubergine in plakjes van 1 cm en stoom of blancheer ze ongeveer 5 minuten. Ontvel de tomaten en snij ze in plakjes.
Olie een ovenschaal in. Leg afwisselend en dakpansgewijs een plakje tomaat en een plakje aubergine in de schaal. Strooi er uiringen, olijven en stukjes feta over, bestrooi ruim met kruiden.
Plaats 20 minuten in een voor verwarmde oven op 200°C.
Tip: dit gerecht is ideaal om een overschot van Griekse salade te verwerken. U kan dan de ovenschaal met de vinaigrette invetten.

Na gerecht Amandeltaart

  • 60 g roomboter
  • 2 eieren
  • 200 g bloem (tarwebloem)
  • 150 g suiker
  • 0.3 dl melk (halfvol)
  • 100 g roomboter
  • 150 g amandelschilfers
  • 0.2 dl melk (halfvol)
  • 100 g suiker
Bereiden
De eieren klutsen, de boter smelten zonder te bruinen en samen met de bloem, de melk en de suiker bij de eieren voegen.
De oven voorverwarmen en daarin een bakvorm met enkele klontjes boter plaatsen. Na 5 minuten uit de oven nemen en met draaibewegingen de boter over de vorm verdelen.
Het deeg in de vorm doen en 10 minuten op 220 graden laten bakken in de oven.
Ondertussen de amandelsaus bereiden. Hiervoor de rest van de melk, de boter en de suiker samen met de amandelen in een steelpan doen en verwarmen tot de suiker gesmolten is.
De taart uit de oven nemen en overgieten met de saus.
Nog een kwartier laten verder bakken. Buiten de oven laten afkoelen.

Geen opmerkingen: