zondag 27 juli 2008

Sperziebonen met tofoe in satesaus .

Hier is het weer bonentijd .De sperziebonen moeten gelukt worden geblanceert en dan de vriezer in. Dus sperziebonen zat. Wat ben ik toch een bevoorrecht mens .Met eigen tuin en kruiden tuin. Even wat weetje over de sperzieboon .
De sperzieboon is een peulvrucht die met de peul als groente gegeten wordt. De sperzieboon behoort tot de boon (Phaseolus vulgaris). Witte bonen zijn de gedroogde, volgroeide zaden van de stamsperzieboon. De sperzieboon wordt ook wel prinsessenboon of slaboon genoemd. Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van `aspergieboontjes'. Deze boontjes danken hun naam aan het feit dat ze volgens oudhollands gebruik net als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat werden opgediend. Er is een stamvariant, de stamslaboon en een klimmende (windende), de stokslaboon.
Hier een lekker recept

Sperziebonen met tofoe in satesaus .
Ingrediënten
  • 300 gr sperziebonen.
  • 1 blok tofoe
  • 1 paprika
  • 1 grote ui
  • 2 flinke eetlepels surinaamse pindakaas
  • 1 el gehaktkruiden
Bereiden
Maak de sperziebonen schoon en snij ze in stukje van ongeveer 3 cm .Kook ze beetgaar en laat ze uitlekken .Pel de ui en snipper hem. Maak de paprika schoon en snij het ik kleine blokjes Laat dhet tofoe even uitlekken en snij er blokjes van van ongeveer 1 cm .
Verhit 1 el olie in een wok. Fruit de ui en doe dan de paprika en de tofoe erbij. Bestrooi het geheel met gehakt kruiden. Wok het op een hoog vuur ongeveer 3 minuten, Haal de pan van het vuur .Maak een gladde satesaus Zet de pan weer op het vuur. Nu op een matig vuur .Doe de sperziebonen erbij en wok het even door elkaar. Doe de saus er bij. Draai het vuur op zon klein mogelijk vuur en laat het nog 3 minuten doorwarmen .Mocht u geen surinaamse pindakaas in huis hebben. Gebruik dan gewone pindakaas en doe daar 1 tl sambel door .

Geen opmerkingen: