dinsdag 5 juni 2007

Tajine Souiri

Ik ben gek op maaltijden uit die vreemde landen komen .Me Marokkaanse buurvrouw vroeg of ik me tajine nog gebruikte. Nou om eerlijk te zijn te weinig .Buurman ik heb een recept voor u uit me geboortestreek .Ik heb voor u opgeschreven .Dit is een tajine gerecht uit Essaouira ,Marokko

Tajine Souiri (6 personen)
Ingrediënten

  • 1 scharrelkip van 2 kg, in stukken gesneden(of kippenpootjes)
  • 2 uien, fijngehakt
  • 6 eieren
  • sap van 1 citroen
  • mespunt kurkuma
  • mespunt saffraandraadjes
  • 1 kaneelstokje
  • ½ tl gemberpoeder
  • 1 bosje gladde peterselie, fijngehakt
  • 1 volle tl koriander, fijngehakt
  • 1 volle tl smen (ranzige boter) (ik heb vervangen door gewone boter)
  • 1 theeglas arachideolie(4 el )
  • ½ tl zout
  • 1 volle tl peper
Bereiden
Doe de stukken kip met de uien, kurkuma, saffraandraadjes, gember,peterselie, smen(boter), olie, het kaneelstokje, zout en de peper in een pan en laat alles ongeveer 5 minuten fruiten. Na het fruiten kunt u de ingrediënten ook in een grote tajine overdoen. Zet het vlees, zodra het mooi gebruind is, onder water en laat het 40 tot 45 minuten op een zacht vuur koken met het deksel op de pan. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit. Aarzel niet om, indien nodig, water toe te voegen. Vergeet in dat geval niet om opnieuw te kruiden.

Breek ondertussen de eieren in een kom, klop ze los en zet ze weg.. Voeg aan het einde van de kooktijd het citroensap en de koriander toe. Roer alles goed door elkaar. Giet vervolgens de losgeklopte eieren over de kip en laat alles 10 minuten op een matig vuur koken. Serveer dit gerecht zeer heet. Geef er couscous met rozijnen bij.

Basis Couscous(500gr)
Doe de couscous in een ruime schaal en strooi er naar smaak wat bouillonpoeder en uienzout over. Schenk er een deel van het lauwwarme water bij. Roer het met een vork goed los tot er geen klontjes meer in zitten. Laat de couscous ± 10 minuten staan tot het vocht goed is opgenomen en de couscous begint te zwellen.
Schenk er dan weer wat van het water bij en roer weer goed door. Laat het nogmaals 10 minuten zwellen en roer het af en toe even met de vork los. De couscous is nu vrij vochtig.
Breng water met een laurierblad en 3 pimentkorrels in het onderste deel van de stoompan aan de kook.
Leg in het bovenste deel van de stoompan (met de gaatjes) een dunne schone kaas- of theedoek. Schep er de voorgeweekte couscous in, vouw de doek dicht en stoom de couscous, met het deksel op de pan, in ± 20 minuten gaar. Roer er een stukje boter of scheutje olijfolie door.
De couscous wordt extra lekker door er voor het stomen gehakte noten en/of gesnipperde dadels, gedroogde abrikozen, rozijnen en ui door te mengen.


Cool Slideshows



ga met de muis over de rechter bladzijde


Geen opmerkingen: