woensdag 27 augustus 2008

Paksoi in zwartebonensaus

Het is heerlijk als je weer eens lekker kan koken. Het is ook een vorm voor mij frustraties te uiten.
Lekker veel verse groenten gehaald met weinig airmiles. Ikzitop een streng dieet. Al dat resturant food is heerlijk maar je groei er wel van .En niet in de lengte .En als je zegt dat vegetariër bent dan staan ze je echt met grote ogen aan te kijken .Hollands welvaren en dan geen vlees eten .Hier een heerlijk recept

Paksoi in zwartebonensaus
Ingrediënten

  • 1 struik paksoi
  • 1 paarse knoflook
  • ½ bakje champignons
  • 1 zakje zwartebonensaus (wok express)
Bereiden
Pel de knoflook en snij in kleine blokjes. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Snij bij paksoi de kont eraf .Snij de stengels in stukken van ongeveer 2 cm groot. Snij het groen klein .
Verhit in een wok 1 el olie . Zodra de olie heet draaihet vuur naar matig. Fruitde knoflook. Doe de champignons erbij en laat die mooi bruin worden. Draai het gas wat hoger en doe paksoi erbij .Wok alles alles goed ongeveer 3 minuten. De bladeren moet geheel geslonken zijn .Draai het gas weer naar matig Doe de saus erbij en laat het 5 minuten sudderen .Af entoe roeren .
Doe het mengsel in een grote kom zodat iedereen kan pakken Geef er rijst of noedels bij.

dinsdag 19 augustus 2008

Vegetarische Tandoori

Kip Tandoori is een van de populairste gerechten uit de Indische keuken .Ik vindt het een heerlijk gerecht . Maar ik eet geen vlees. In een Surinaamse toko zag ik dat ze de kruiden voor het vlees en soort saus mix hadden . Dit heb ik van gemaakt.

Vegetarische Tandoori
Ingrediënten

  • 1 zakje tandoori kruiden
  • 3 eetlepels olie
  • ¾ blok temphe
  • 250 gr rijst
  • 1 tl geelwortel
  • sausmix voor tandoori
  • 300 ml water
  • 125 crème fraîche
Bereiden
Kook de rijst zoals aangegeven samen met de geelwortel

Snij de temphe in blokjes . Doe in een kom de tandoori kruiden met 3 el olie .Roer er een gladde saus van. Doe de blokjes temphe er door heer .Laat alles ongeveer een halfuur marineren. Verhit olie in een wok Bak de temphe op en middel vuur

Maak ondertussen de saus .Vermeng de sausmix met 300ml water en de creme fraiche .Laat het 3 minuten koken op een laag vuur Roer er af en toe in .Geef de saus apart

woensdag 13 augustus 2008

Pasta met lenteui en kaas

Dit eenvoudige recept vond ik nog tussen me oude recepten .Helaas geen foto maar het is voedzaam
Pasta met lenteui en kaas
Ingrediënten

  • 500 gr. pasta naar keuze
  • 2 e.l. olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 groene paprika, in kleine reepjes
  • 1 tomaat, zaadlijst verwijderd en in kleine blokjes
  • 100 gr. diepvriesdoperwten, ontdooid
  • 1 lenteui, in ringetjes
  • klein handje verse basilicum, fijngesneden
  • 200 gr. kaas licht gerijpt, geraspt
Bereiden

Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit intussen de olie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en paprika. Voeg de blokjes tomaat toe en fruit 1 minuut mee
Schep het paprikamengsel door de pasta en meng er voorzichtig de doperwten, lenteui, basilicum door. Verwarm alles goed door in de pan, bestrooi met geraspte kaas en serveer direct.

woensdag 6 augustus 2008

Noedels met groente en groenteballetjes

Eindelijk weer eens op een normale tijd thuis. Vandaag eens niet door weilanden geploeterd of op een boot Een dag kantoor is ook wel eens lekker Dit is geen baan van 9 tot 5.Alleen als ik op kantoor zit. Eerst nog even lekker in de tuin gezeten .En dan maar eens koken .Ik had niet zon erge honger maar wel trek en ook trek in noedels en veel groente.

Noedels met groente en groenteballetjes

Ingrediënten
  • 1 ui
  • 1 bakje champignons
  • 1 paprika
  • 1 flinke pre
  • halve Chinese kool
  • 1 bakje taugé
  • 1 bakje groenteballetjes
  • 250 gr noedels
  • 1 el oestersaus

Bereiden
Pel de ui en snipper hem .Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Halveer de prei in de lengte en snij hem in plakjes .Doe dit ook met de ander helft Maak de paprika schoon en snij hem in dunne reepjes .Halveer de kool en snij deze ook in reepjes.
Kook de noedels zoals het aangegeven is ..Verhit in een wok 1 el olie. Fruit de ui en champignons ongeveer een minuut op matig vuur .Zodat de ui mooi glazig is .Doe de groenteballetjes erbij. Doe de gesneden groenten erbij bij en wok alles op hoog vuur ongeveer 3 minuten. Draai het vuur weer naar matig en doe dan de paprika en de taugé er bij. Voeg nu de oestersaus toe.Laat als nog een goed door warmen.
Verdeel de noedels over de borden en doe het groentemengels aan een zijkant.

vrijdag 1 augustus 2008

Courgettefrittata met kersttomaatsalade

Van de week zat ik in een tijdschrift te bladeren .Zoals we hier een hoop krijgen over de natuur en tuinieren .Ik zag dit lekkere recept. Het komt van de Greenery af
Even wat weetjes van de Courgette
De courgette, (nl. mergpompoen, it. zucchini) genaamd is een groente, geleverd door de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De planten vormen geen ranken.
Het woord courgette is afgeleid uit de Franse naam voor de groente, met dezelfde spelling. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. De courgette kan geel of groen zijn. Het is één van de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat.
De courgette wordt gewoonlijk gekookt gegeten. Toch kan de groente eveneens rauw of gebakken worden gegeten. Ook kan de courgette in blokjes gesneden als een soort augurk ingelegd worden in azijn met kruiden. De courgette is het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit worden verhandeld als 'courgette fleur' en worden in Italië en Griekenland als een delikatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd worden gegeten of worden gevuld. De smaak van de courgette is echter flauw. Uitgegroeide exemplaren zijn eigenlijk oneetbaar en alleen in een gerecht nog te gebruiken als vulstof.

Een frittata is een gerecht uit Italië.
Het gerecht is eigenlijk uit armoe ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta's die over zijn van de dag ervoor. Op het platteland werd dit vroeger veelal gegeten, omdat men niet iedere dag nieuw eetmaal kon veroorloven en/of dat er genoeg over was gebleven van de dag ervoor.
De "moderne" frittata is een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek. Het wordt gemaakt van ei met geraspte kaas, kwark, aardappel, ui, peper en andere kruiden zoals de tuinkruiden; oregano, tijm en rozemarijn. Bij het klaarmaken gebruikt men meestal boter en olie. Een frittata kan echter van diverse ingrediënten worden bereid.
Helaas heb ik geen foto van .Als ikiets maak en er zijn gasten dan is op voordat ik er een foto van kan maken

Courgettefrittata met kersttomaatsalade

Ingrediënten

  • 1middel grote courgette
  • 1 bakje kerstomaten
  • 2 – 3 takjes peterselie
  • 6 eieren
  • 1 el olijfolie
  • ½ dl room
  • zout
  • witte peper
  • nootmuskaat
  • 1 dl knoflookdressing
  • 30 -50 gr rucola
  • 1 vers gebakken stokbrood

Bereiden
Snij de courgette in 6 millimeter dikke plakken en snij de plakken in dobbelsteentjes .Halveer de tomaatjes .Snij het peterseliegroen fijn

Verhit in kleine koekenpan een 1 el olie. Schep de courgetteblokjes erin en bak ze al omscheppend ,lichtbruin en gaar. Klop in een kom de eieren met de room en zout,peper en nootmuskaat naar smaak luchtig. Schep de blokjes erbij en meng het. Schenk eventueel nog wat olie in de koekenpan .Laat het omeletmengsel op halfhoog vuur stollen. Keer de omelet voorzichtig met behulp van een plat deksel en bak de onderkant snel goudbruin.
Meng de tomaten met peterselie en de knoflookdressing
Snij de frittata warm in zes punten. Stapel op elk bord drie punten met tussen elke laag en pluk rucola en eens chep tomaatsalade